
Hoe ervaren jongens hun leven? Wat zijn hun uitdagingen en hoe kan het beter?
We voeren gesprekken met jongens, van nu tot in het najaar van 2024. Kan jij een groep jongens samenbrengen voor zo'n gesprek en wil je ons helpen? Laat ons dan zeker iets weten op info@jongensenmannen.be of via het contactformulier van de website.
​
-
Waarover gaan de gesprekken en hoe pakken we het aan?
-
Wie leidt de gesprekken?
-
Wat doen we zelf, wat vragen we aan jou?
-
Wat gebeurt er met de informatie uit de gesprekken?
Waarover gaan de gesprekken en hoe pakken we het aan?
​
We brengen jongens van 16 tot 19 jaar samen in groepen van minimaal 5 en maximaal 15 jongens. Een gesprek duurt ongeveer een uur en wordt geleid door een gespreksleider van #oogvoorjongens.
​
Elke gesprek heeft een vast stramien. Eerst heten we de jongens welkom, en introduceren we onszelf. We geven een korte uitleg over de problemen van jongens. De hoofdmoot van het gesprek gaat over het leven de deelnemende jongens: hoe ze hun leven ervaren, waar ze op botsen, welke mogelijkheden ze zien voor verbetering. Aan het einde van het gesprek ontvangen deelnemers een incentive ter waarde van ongeveer 10 euro (bv. een cinematicket).
Deelname aan een gesprek gebeurt op vrijwillige basis. Aan niet-deelname mag geen enkele consequentie verbonden zijn. Jongens kunnen op elk moment beslissen om niet meer deel te nemen, ook als het gesprek al is begonnen. Ze beslissen zelf wat ze delen in de gesprekken.
​
Wie leidt de gesprekken?
​
De gesprekken worden geleid door Sébastien Vernieuwe, orthopedagoog en oplossingsgericht therapeut. Hij werkte de afgelopen jaren binnen de Bijzondere Jeugdzorg, als vormingswerker, begeleider en coördinator. Hij heeft een brede ervaring in het werken met groepen van jongens.
​
Wat doen we zelf? Wat vragen we van jou?
​
Van organisaties die meewerken vragen we dat ze:
-
Jongens in hun doelgroep informeren over de gesprekken.
-
Ons op de hoogte brengen wanneer er voldoende geïnteresseerden zijn (vanaf 5 jongens), om af te spreken wanneer het gesprek kan plaatsvinden.
-
Een lokaal voorzien voor het gesprek (beschikbaar voor ongeveer anderhalf uur, met de nodige privacy)
​​
Wij zorgen voor:
-
Een informatiebrief voor de jongens en één voor hun ouders.
-
Een facilitator om het gesprek te leiden
-
Het materiaal gebruikt in de sessie (stiften, posters, post-its…)
-
Opstellen en opruimen van het lokaal
-
Een incentive voor de deelnemers ter waarde van ongeveer 10 euro (bv een Spotify kaart, een cinematicket...), uitgedeeld na afloop van het gesprek.
​
Wat gebeurt er met de informatie uit de gesprekken?
​
Deelname aan de gesprekken is anoniem. Er worden geen persoonsgegevens verzameld, bijgehouden of verwerkt. Informatie uit de gesprekken wordt tijdens de sessie door de facilitator anoniem genoteerd op posters. De sessies worden niet opgenomen of gefilmd. Er worden geen foto’s genomen.
​
Wie dat wil kan zich op onze website aanmelden om een rapport van de conclusies van het project #oogvoorjongens te ontvangen, met daarin de resultaten van de bevraging en van de gesprekken met jongens.
​
Met vragen kan je terecht bij Alexander Witpas, 0486 56 47 68, info@jongensenmannen.be